Bowiem gotowanie zabiera mnóstwo składników odżywczych i witamin z produktów spożywczych, automatycznie rozpoczynasz karmić swoje ciało tym, czego potrzebuje, jak rezygnujesz z gotowania jedzenia i zaczynasz spożywać żywność surową.
https://st.waw.pl/2021/11/10/dieta/
Spożywanie surowych potraw przyspiesza metabolizm. Trawienie surowych pokarmów zabiera trochę więcej energii, ale z powodu korzyści warto wybrać chociaż częściowo surową dietę.
Witamina A pełni sporo funkcji w organizmie, w tym utrzymywanie zdrowych oczu, wspomaganie wzrostu komórek, a także wspomaganie układu immunologicznego. Witamina A jest nie tylko wchłaniana bezpośrednio, ale jest również wytwarzana przez organizm w wyniku przekształcenia beta-karotenu.
Witamina D jest jedyną witaminą, która nie jest zdobywana ze konsumowanych pokarmów. Witamina ta jest uzyskiwana przez skórę wystawioną na promienie Słońca. Również poniektóre produkty spożywcze dostarczają witaminę D. Można również witaminę D suplementować.
Dużo osób nie stosuje wystarczająco zbilansowanej diety, żeby zapewnić wszystkie potrzebne witaminy, co doprowadziło do rozkwitu branży środków wielowitaminowych. Suplementy wielowitaminowe są dostępne w wielu rozmaitych postaciach, w tym tabletek, kapsułek żelowych, a nawet płynów. Niekwestionowanie oczywistą korzyścią płynącą z korzystania z tego typu środków jest wygoda. O wiele łatwiej jest przyjąć jedną dawkę suplementu wielowitaminowego, który zawiera wszystkie konieczne witaminy, w porównaniu z połykaniem wielu różnych specyfików.